Werkgeversverklaring




Op zoek naar een Werkgeversverklaring?

Wanneer een werknemer te maken krijgt met een kredietverstrekker, zal deze vaak een werkgeversverklaring aan moeten vragen.

Denk aan bijvoorbeeld een lening, hypotheek, het afsluiten van een huurcontract, enzovoorts. Deze partijen willen graag de precieze situatie weten van een persoon, voordat ze met deze financiële zaken aangaan.

Alvast een werkgeversverklaring voorbeeld downloaden? Kijk dan op onze werkgeversverklaring voorbeeld download pagina

De meeste banken zoals de Rabobank, SNS bank of ABN Amro, hebben zelf ook werkgeversverklaring modellen beschikbaar, voor het regelen en afsluiten van een hypotheek.
Ook wanneer je gebruik maakt van vergelijkingssites zoals Independer voor het online afsluiten van een hypotheek, heb je een werkgeversverklaring nodig.

Wanneer een werknemer dit nodig heeft, vraagt deze aan de werkgever om een werkgeversverklaring te schrijven. De werkgever moet dan een formulier invullen met alle gegevens van de inkomsten van de werknemer. Het is een gedetailleerd formulier waarbij alle verschillende vormen van inkomsten aan bod komen. Zo heeft de geldverstrekker een duidelijk beeld van het inkomen van de persoon, en kan deze er vanop aan dat de werknemer zich kan houden aan de afgesproken betalingen.

Standaard Werkgeversverklaring formulier

Het schrijven van een werkgeversverklaring is niet ingewikkeld. Je hebt immers te maken met een standaard formulier. Dat formulier kan je vinden op deze website. Het is belangrijk dat de werkgeversverklaring voldoet aan de eisen van de NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Indien dit niet zo is, zal de werkgeversverklaring worden afgekeurd. De werknemer zal dan opnieuw om een werkgeversverklaring vragen, en het proces zal voor hem of haar vertraagd zijn. Zorg er daarom voor dat je meteen het juiste formulier invult.

Het standaard model voor een werkgeversverklaring wordt af en toe aangepast. Zorg ervoor dat je een actuele versie hebt van het model. De website van NHG of ons voorbeeld is bij de tijd. Zorg ervoor dat je de nieuwste versie download. Op die manier kan je geen fouten maken, door een achterhaald formulier in te vullen, dat alsnog wordt afgekeurd. Ook zal je zien dat de modellen minimaal af kunnen wijken van elkaar. Kleine verschillen in details zullen niet voor problemen zorgen, zolang alle benodigde informatie maar ter sprake komt.

Benodigde informatie voor een Werkgeversverklaring

Voordat je het formulier in gaat vullen, is het handig om alle benodigde gegevens alvast te verzamelen. Bij ieder geldig werkgeversverklaring model is de gevraagde informatie hetzelfde. Houd de volgende werknemer informatie bij de hand:

– Naam, adres, postcode, geboortedatum
– Ingangsdatum van de dienst
– Functie
– Bruto jaarsalaris
– Vakantietoeslag
– Onregelmatigheidstoeslag
– Vaste 13e maand
– Provisie
– Vaste eindejaarsuitkering
– Overwerk
– Eventuele verstrekte leningen
– Eventueel loonbeslag

Wanneer je al deze informatie bij de hand hebt, zal het invullen van het formulier slechts een paar minuten in beslag nemen.

Verder wordt elke werkgever aangeraden om standaard een aantal werkgeversverklaring formulieren bij de hand te hebben. Dit kan zowel digitaal als analoog. Zo veroorzaken de aanvragen voor deze verklaring geen vertraging op het werk.

Uitzonderingen

Niet iedere werknemer komt in aanmerking voor een werkgeversverklaring. Bij een paar gevallen zal de werknemer om iets anders moeten vragen of helemaal niets kunnen krijgen. Een aantal voorbeelden van uitzonderlijke gevallen zijn:

– Werknemers in tijdelijke loondienst kunnen een intentieverklaring invullen (Zie het onderwerp “Werkgeversverklaring aanvragen”)

– Werknemers in tijdelijke loondienst die je nóóit in vaste dienst zou willen nemen, komen niet in aanmerking voor een werkgeversverklaring.

– Werknemers die als ZZP-er werken komen niet in aanmerking voor een werkgeversverklaring.

– Werknemers waarbij je van plan bent het dienstverband binnenkort te beëindigen, kan je gewoon een werkgeversverklaring meegeven. Op het formulier geef je dan aan wat de reden is voor de beëindiging van het dienstverband, zoals bijvoorbeeld het niet verlengen van een contract of het helaas moeten ontslaan van mensen in verband met bezuinigingen. Het is mogelijk dat het formulier in deze situaties wordt afgekeurd, maar omdat de werknemer wél een kans maakt op goedkeuring kan je het formulier het best gewoon meegeven.

Bij alle andere twijfelachtige situaties, zoals een werknemer die bijna met pensioen gaat, kan je het formulier gewoon invullen en meegeven. In het werkgeversverklaring model kan worden aangegeven dat het gaat om iemand die bijna met pensioen gaat, iemand die als uitzendkracht of inzendkracht werkt, et cetera. De kans bestaat dat het formulier niet wordt goedgekeurd en de werknemer daarom wat problemen kan tegenkomen met het aanvragen van een hypotheek of lening, maar jij hebt dan gedaan wat je kon doen om je werknemer te helpen. Het kan verstandig zijn om de werknemer mee te geven dat het formulier eventueel kan worden afgekeurd, zodat deze voorbereid is op de mogelijke gevolgen van de situatie.