Wat doet een financieel adviseur?

U woont al een tijdje met uw partner in een huurhuis en jullie zijn druk aan het kijken naar een koophuis. Of misschien laten jullie wel een huis bouwen. Het kan ook zijn dat u een flinke smak geld hebt gewonnen of geërfd. Als dit allemaal op uw bankrekening blijft staan, moet u er heel veel belasting over betalen. Wat dacht u ervan om een levensverzekering af te sluiten. Ook het invullen van de belastingaangifte is niet erg populair. Indien u geen verstand hebt van deze zaken, kunnen deze keuzes erg lastig zijn. Want wanneer doet u het goed en welke beslissingen zijn juist? Als u geen enkel idee heeft over de beurzen en aandelen, is het niet verstandig om zomaar te gaan beleggen. Voor zulke zaken kunt u terecht bij een financieel adviseur. Zij kunnen u behoeden voor verkeerde keuzes en daarmee kunt u zomaar duizenden euro’s besparen. 

Financieel adviseur

Een financieel adviseur geeft inzicht in uw financiële situatie. Dat klinkt natuurlijk erg logisch. Een adviseur is gespecialiseerd in de financiële zaken en weet precies welke keuzes voor u het beste zijn. Hij of zij brengt uw wensen en behoeften in kaart. Wat als u werkloos of arbeidsongeschikt raakt? Ook daar adviseert de financieel adviseur in. Zij hebben kennis van de wet- en regelgeving en weten precies of de keuzes juridisch verantwoord zijn. Wilt u een hypotheek afsluiten? Dan doet u er verstandig aan om een financieel adviseur te raadplegen. Deze adviseurs kunnen een geheel persoonlijk plan maken, maar u kunt ook bij hen terecht voor informatie over een bepaalt onderwerp. Hij of zij voorkomt dat u zich dubbel verzekert of juist dat u zich niet goed genoeg verzekerd. Een adviseur is begaan met uw inkomsten en probeert u te behoeden voor foute keuzes. 

Kosten

Een financieel adviseur moet bij het eerste gesprek inzicht geven in het kostenplaatje. Hij of zij kan een uurtarief hanteren, een vast bedrag hebben of werken met een abonnement. U kunt zelf de kosten ook een beetje drukken. Als u uw administratie of huishoudboekje goed op orde heeft, scheelt dat enorm voor de adviseur. Hij of zij hoeft dat dan namelijk niet meer uit te zoeken. Natuurlijk kost een persoonlijk plan meer dan dat u eenmalig advies wilt. Het belangrijkste is dat u zich goed voelt bij de financieel adviseur. U moet tenslotte uw gegevens afgeven en dan wilt u die persoon wel kunnen vertrouwen. Een betrouwbare financieel adviseur is een must. Laat u daarom goed informeren en doe niks tegen uw wil in.