Werkgeversverklaring aanvragen




Wilt u ook een Werkgeversverklaring aanvragen?

Wil je een hypotheek of een lening aanvragen? Dan kan het zijn dat gevraagd wordt om een werkgeversverklaring.

Dit is een formulier, ingevuld door jouw werkgever, waarin alle informatie te vinden is over jouw inkomen. Hoeveel je verdient, in wat voor dienstverband je werkt, wat je functie is, of er eventuele plannen zijn om je dienstverband te beëindigen en ga zo maar door.

Alvast een werkgeversverklaring voorbeeld downloaden? Kijk dan op onze werkgeversverklaring voorbeeld download pagina

Deze informatie is van belang bij een hypotheekverstrekker, en bij sommige andere partijen zoals kredietverstrekkers voor leningen, omdat het voor dit soort geldzaken belangrijk is om precies te weten wat jouw inkomen is. Hierop wordt de hoogte van je hypotheek bepaald, op basis hiervan wordt ingeschat of jij jouw lening wel terug kan betalen.

Verschillende dienstverbanden

Een werkgeversverklaring is in principe bedoeld voor iemand die in vast dienstverband werkt. Je vraagt dan aan je werkgever om deze verklaring, en die zal jou vaak dezelfde dag nog het formulier meegeven dat je nodig hebt. Werk je niet in vaste dienst? Geen paniek. Je kan alsnog met het juiste document aankomen bij de partij die over de geldzaken gaat.

Mensen die een tijdelijk contract hebben, kunnen de werkgever vragen om een intentieverklaring in te vullen. Dit zal de werkgever alléén doen als hij jou in de toekomst een vast contract zou willen geven, wanneer je huidige contract verlopen is. De intentieverklaring is hetzelfde formulier als de werkgeversverklaring, met één verschil. Het enige verschil is simpelweg het kopje “verklaring voortzetting dienstverband”. Wanneer de werkgever in deze kolom “Ja” aan vinkt, heb je te maken met een intentieverklaring. Hier kan je meer over lezen bij het onderwerp “Werkgeversverklaring Intentieverklaring”.

Ben je zelfstandig ondernemer? Dan heb je natuurlijk geen werkgever om een werkgevers- of intentieverklaring aan te vragen. Dat wil niet zeggen dat je niet in aanmerking kan komen voor een hypotheek of lening. Je hebt wél een duidelijk overzicht nodig van jouw inkomsten over de afgelopen drie jaar. Deze kan je aanvragen bij de belastingdienst. Bestaat jouw eigen bedrijfje nog geen drie jaar? Dan kan je op zoek gaan naar een soepelere hypotheekverstrekker. Er zijn genoeg bedrijven die een kleine uitzondering willen maken, zolang je inkomen hoog genoeg is om in aanmerking te komen voor een hypotheek/lening.

Vraag het aan je werkgever

Het enige dat jij hoeft te doen om aan een werkgeversverklaring, of intentieverklaring, te komen is het vragen aan de werkgever. Deze heeft waarschijnlijk al een stapel formulieren liggen en kan het dezelfde dag misschien nog voor je invullen.

De werkgever is echter niet verplicht om mee te werken aan het meegeven van de verklaringen. In praktijk zullen de meeste werkgevers zonder problemen jouw werkgeversverklaring willen invullen.

Het kan voorkomen dat een werkgever twijfelt over het invullen van de intentieverklaring. Vaak zijn de werkgevers bang dat ze zich hiermee verplichten om jou een vast contract te geven wanneer je huidige contract verlopen is. Wijs je werkgever er rustig op dat dit niet het geval is. Het is niet het ondertekenen van een contract, maar het aangeven van wat op dít moment je bedoeling is. Je kan dit zelfs aanwijzen op het formulier. De letterlijke zin is:
“Bij gelijkblijvend functioneren en ongewijzigde bedrijfsomstandigheden wordt de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd opgevolgd door een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd”. De werkgever kan zich dus altijd beroepen op dat er gewijzigde bedrijfsomstandigheden zijn, of, om het nog makkelijker te maken, dat de werknemer niet gelijk functioneert als tijdens het invullen van het formulier.

Je kan je werkgever zelfs even een mondelinge toestemming geven om dit laatste argument te gebruiken. Zo zullen er geen spanningen en ongemakkelijkheden ontstaan, en durft de werkgever wellicht eerder om jouw intentieverklaring in te vullen.

Nog meer informatie voor je werkgever

Het invullen van het werkgeversformulier komt héél nauw. Het is niet lastig, maar kan toch al snel mis gaan. Daarom kan je jouw werkgever het één en ander vertellen, wanneer deze aangeeft hier geen ervaring mee te hebben. Zo voorkom je dat de werkgeversverklaring wordt afgekeurd. Tips voor jouw werkgever kunnen zijn:

– Vul het formulier in met één pen. De pen moet blauw zijn. Wanneer er twee kleuren inkt gebruikt worden, is het formulier al ongeldig. Stopt de pen halverwege met werken? Print het formulier dan nog eens uit en begin opnieuw.

– Vul nóóit zélf iets in om jouw werkgever te helpen. Een formulier dat door twee personen is ingevuld, zal ook niet worden goedgekeurd.

– Zet de handtekening en bedrijfsstempel op de goede plek. Heeft je werkgever geen bedrijfsstempel? Dan moet hij een verklaring toevoegen dat het bedrijf geen stempel heeft.