Spaarrekening of deposito?

Op een gewone spaarrekening ontvang je een variabele rente, terwijl je op een deposito een vaste rente krijgt. De deposito rente is meestal hoger dan op een gewone spaarrekening. Je bent al echter wel gebonden aan verschillende voorwaarden.

Met een deposito spreek je van te voren een vaste rente en looptijd af. Sluit je bijvoorbeeld een vijfjaars deposito af dan staat het spaargeld en de rente gedurende deze periode vast. Voor deposito’s is in de regel een minimale inleg van 500 tot 10.000 euro vereist. Je kunt niet bijstorten, maar wel altijd nieuwe deposito’s openen.

Een deposito is aantrekkelijk als de spaarrente tijdens de looptijd daalt, maar je profiteert niet van rentestijgingen. Als je je spaargeld tussentijds nodig hebt, dan betaal je een boeterente die kan oplopen tot 5% van het opgenomen bedrag. Kies dan ook alleen voor een deposito wanneer je spaargeld langere tijd kunt missen.

Geld dat je op korte termijn nodig denkt te hebben, kun je dan ook beter op een gewone spaarrekening zetten. De spaarrente kan wel ieder moment door de bank worden aangepast. Je profiteert dan juist wel van stijgende rentes. Gemiddeld krijg je de hoogste spaarrente op een internetspaarrekening, maar vergeet niet eerst rentes te vergelijken.

Veilig sparen

Spaarrekeningen en deposito’s vallen onder het depositogarantiestelsel. Onder het Nederlandse garantiestelsel is spaargeld tot een bepaald bedrag per bank gegarandeerd (100.000 euro in mei 2019). Leningen en spaartegoeden worden bij een eventueel faillissement van een bank vereffend. Heb je meer spaargeld spreid het dan over verschillende banken. Hou er rekening mee dat sommige banken één vergunning delen. Controleer ook eerst of jouw spaarbank wel onder het Nederlandse garantiestelsel valt.

Alternatieven

Een deposito is eigenlijk een obligatie bij een bank. Dit is een schuldbewijs waarop je een vaste rente ontvangt. Anders dan de meeste obligaties is een deposito niet vrij verhandelbaar. Voordeel van een deposito is dat deze onder het garantiestelsel valt. Als alternatief zou je kunnen investeren in een obligatie beleggingsfonds. Het risico is hoger, maar het verwachte rendement ook. Beleggen in aandelen en vastgoed is nog wat risicovoller, maar je kunt er ook meer geld mee verdienen.

Dus wil je weinig risico lopen zet dan je geld op een spaarrekening en investeer eventueel een deel in een deposito. Wil je meer rendement op je spaargeld overweeg dan te investeren in obligaties, vastgoed of aandelen.

Zelf een hypotheek afsluiten

Zelf uw hypotheek afsluiten, dat klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk. En uiteraard is het fijn om eenvoudig vanuit uw luie stoel een hypotheek af te sluiten, online. Maar het betekent wel dat u zelf een aantal zaken zult moeten regelen, omdat u geen adviseur hebt. Hieronder vindt u enkele punten waarmee u rekening dient te houden, bij het zelf een hypotheek afsluiten.

Als u zelf uw eigen hypotheek wilt afsluiten, moet u goed weten hoe het proces in z’n werk gaat. U moet weten welke hypotheeksoorten er zijn, en vooral welke van deze hypotheeksoorten het beste bij uw situatie past. Deze informatie is allemaal online te vinden, maar als u de kennis nog niet hebt moet dus wel uw eigen onderzoek doen. Ook kunt u online uitrekenen wat de voor- en nadelen van elke hypotheeksoort zijn, voor uw eigen situatie.

Maakt u voor het afsluiten van een hypotheek wel gebruik van een adviseur, dan heeft dat een aantal voordelen. De adviseur is een deskundige en kan u deskundig advies geven op basis van uw persoonlijke situatie. Ook kan hij u helpen met het voorzien van de gevolgen of risico’s voor de toekomst, en kan hij helpen bepalen of u deze kunt dragen. Het inschakelen van een adviseur kost echter ook geld: sinds 1 januari 2013 worden  advieskosten namelijk niet meer verwekt in de hypotheek zelf, maar moet u deze los betalen.

Het zelf afsluiten van een hypotheek is alleen aan te raden als u informatie heeft ingewonnen van een adviseur of zelf over voldoende kennis beschikt. Ook moet u voldoende inzicht hebben in uw eigen financiele situatie. Een andere voorwaarde is een deel eigen vermogen (of overwaarde op uw huidige woning). Voor een online hypotheek van MoneYou heeft u namelijk 15% eigen vermogen nodig.

Door uw hypotheek zelf online af te sluiten, bespaart u op advies- en afsluitingskosten. Maar het brengt wel verantwoordelijkheden met zich mee, waarop u goed voorbereid moet zijn. Uiteindelijk kunt u zelf het beste de afweging maken, en bepalen of zelf een hypotheek afsluiten iets voor u is.

Top