Zelf een hypotheek afsluiten

Zelf uw hypotheek afsluiten, dat klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk. En uiteraard is het fijn om eenvoudig vanuit uw luie stoel een hypotheek af te sluiten, online. Maar het betekent wel dat u zelf een aantal zaken zult moeten regelen, omdat u geen adviseur hebt. Hieronder vindt u enkele punten waarmee u rekening dient te houden, bij het zelf een hypotheek afsluiten.

Als u zelf uw eigen hypotheek wilt afsluiten, moet u goed weten hoe het proces in z’n werk gaat. U moet weten welke hypotheeksoorten er zijn, en vooral welke van deze hypotheeksoorten het beste bij uw situatie past. Deze informatie is allemaal online te vinden, maar als u de kennis nog niet hebt moet dus wel uw eigen onderzoek doen. Ook kunt u online uitrekenen wat de voor- en nadelen van elke hypotheeksoort zijn, voor uw eigen situatie.

Maakt u voor het afsluiten van een hypotheek wel gebruik van een adviseur, dan heeft dat een aantal voordelen. De adviseur is een deskundige en kan u deskundig advies geven op basis van uw persoonlijke situatie. Ook kan hij u helpen met het voorzien van de gevolgen of risico’s voor de toekomst, en kan hij helpen bepalen of u deze kunt dragen. Het inschakelen van een adviseur kost echter ook geld: sinds 1 januari 2013 worden  advieskosten namelijk niet meer verwekt in de hypotheek zelf, maar moet u deze los betalen.

Het zelf afsluiten van een hypotheek is alleen aan te raden als u informatie heeft ingewonnen van een adviseur of zelf over voldoende kennis beschikt. Ook moet u voldoende inzicht hebben in uw eigen financiele situatie. Een andere voorwaarde is een deel eigen vermogen (of overwaarde op uw huidige woning). Voor een online hypotheek van MoneYou heeft u namelijk 15% eigen vermogen nodig.

Door uw hypotheek zelf online af te sluiten, bespaart u op advies- en afsluitingskosten. Maar het brengt wel verantwoordelijkheden met zich mee, waarop u goed voorbereid moet zijn. Uiteindelijk kunt u zelf het beste de afweging maken, en bepalen of zelf een hypotheek afsluiten iets voor u is.